logo Egen vejrstation

Internet

Har man valgt at have sin egen vejrstation af en type hvorfra der kan downloades data til en PC har man 2 muligheder for at udnytte de downloadede data:

  • Kun til eget brug
    De fleste vejrstationer har en buffer, hvori data kan gemmes i nogen tid før download - typisk fra et døgns tid til adskillige dage. Man vil da typisk have PC-en tændt, når man skal bruge den til at vise vejrdata eller foretage andet arbejde på den. Dog skal den minimum startes så tit at vejrdataene kan downloades uden at der opstår huller i datarækken.
    Om man i den situation vil nøjes med de programmer, der typisk leveres med vejrstationen, eller om man vil gå videre med tilkøbte programmer må være et indivuduelt anliggende.
    Opgaven bør principielt kunne klares med en bærbar PC.

  • Til udlæggelse på internettet via en hjemmeside
    Har man valgt, at ens vejrdata skal kunne tilgås fra internettet, har man indirekte også besluttet, at opdaterede data skal være til rådighed for netbrugerne 24/7. Det indebærer at man skal have en PC kørende hele tiden til at opsamle og videreformidle vejrdataene.
    Man vil her også ofte kunne nøjes med de programmer, der typisk leveres med vejrstationen, men der vil dog nok ofte være en vis tilskyndelse til at anvende yderligere tilkøbt programmel.

    Et andet forhold der her trænger sig på er om dataene skal udbydes fra webhotel eller fra egen server.

    • Webhotel
      Før man kommer for langt i processen skal man sikre sig aftale med et webhotel der kan og vil understøtte ens vejrdata. Overvejer man at med tiden at udvide med en yderligere teknisk krævende løsning bør man sikre sig at webhotellet også kan håndtere den.
      Alt efter ambitionsniveauet skal der opbygges den relevante hjemmeside (evt. incl. menuer etc.) og man skal være fortrolig med upload via ftp.
      Webhotellet skal endvidere så vidt muligt kunne tilbyde en fast IP-adresse for tilknytning til ens eget domæne.

    • Egen server
      Når man har sin PC kørende hele tiden for at understøtte forsyningen af vejrdata (Meget tyder på at en strømbesparende Atom-baseret mini-desktop vil være tilstrækkelig.) er der intet der hindrer at man også bruger den som webserver (f.eks. Apache) og dermed sparer udgiften til webhotel.
      Alt efter ambitionsniveauet skal der opbygges den relevante hjemmeside (evt. incl. menuer etc.).
      Det er endvidere væsentligt, at man via sin ISP- (internet-)udbyder får adgang til en fast IP-adresse.
      Det er ikke nødvendigt at have en mainframe for at have en vejrstation og udbyde vejrdata på egen hjemmeside. Nogle vides at gøre det fra bærbare. Også netbooks etc. baseret på Atom-processoren synes at kunne anvendes.

    I begge tilfælde bør man endvidere:

    • ADSL
      have en ADSL-opkobling med en rimelig hastighed.

    • Domæne
      have sit eget domæne (som f.eks: WX3660). Om vejrdataene skal have deres eget domæne eller kunne ses fra et menupunkt i den må være en individuel sag.
      Et .dk-domæne kan oprettes incl. registrering i det første år for ca. 100kr. Derefter koster registreringen ca. 50kr. om året.

    • Netværk
      overveje sine netværksforbindelser:
      Eksternt skønnes det mest hensigtsmæssigt at anvende kabelbaseret ADSL fremfor trådløs.
      Enternt opkobles server og diverse arbejdsmaskiner via et netværk som formentligt godt kan være trådløst.

    • VejrPC / Server
      have for øje at den PC der anvendes til behandling af vejrdata (og som server) ikke samtidig bør anvendes som daglig arbejdsmaskine (internetsurfing, tekstbehandling etc.)

Programmer

De fleste "større vejrstationer" (skillelinien synes at ligge ved vejrstationer med tilknyttet udendørs vindmåler) har som en integreret del af produktet eller som tilkøb tilknyttet et PC-baseret program til opsamling af vejrdata - og som i et eller andet omfang giver mulighed for at videreformidle dem på internettet. Derudover findes der et antal 3-die parts programmer.

Om nogle af programmerne kan anføres:

Cumulus

Freeware program med begrænset funktionalitet.

Weather Link

Program knyttet til Vantage-produkterne fra Davis.
Ganske godt live skærmbillede og gode grafer på skærm.
Til design af statisk hjemmeside kan anvendes et begrænset antal instrumenter og grafer. For ingen af dem er der gjort noget særligt ud af design. Endvidere er der ca. 90 tags til rådighed til visning af vejrdata som tekst på hjemmeside.

Virtual Weather Station

Program der kan håndtere data fra mange vejrstationer. Ganske godt live skærmbillede med overliggende menu til diverse vedligehold af programmet.
Til design af statisk hjemmeside kan anvendes et betydeligt antal instrumenter og grafer. Der er gjort ganske meget ud af deres design. Farver kan i stor udstrækning vedligeholdes. For at kunne bruge dem på hjemmeside skal de være aktiverede på arb. skærm, hvor de fungerer dynamisk. Endvidere er der mange tags til rådighed til visning af vejrdata som tekst på hejmmeside.

Weather Flash

WeatherFlash er et "add-on"-program til VWS. Det anvender et Adobe-Flash objekt til at vise live vejrdata via instrumenter. Der er gjort ganske meget ud af deres design. Farver kan i stor udstrækning vedligeholdes.
Udviklingsmæssigt skønnes programmet synes at lide lidt under, ast det ikke er udviklet af organisationen bag VWS. Ca. 2000 tags til rådighed til visning af vejrdata som tekst på hejmmeside.
Stærkt på værktøjer til f.eks. upload af vejrdata til eksterne datamodtagere.

Weather Display

Program der kan håndtere data fra mange vejrstationer. Live skærmbillede af beskeden designkvalitet med overliggende menu til diverse vedligehold af programmet.
Der findes stort set ikke hverken instrumenter eller grafik til præsentation af vejrdata.

Weather Display Live

Weather Display Live er et add-on program til WD. Det anvender et Adobe-Flash objekt til at vise live vejrdata via instrumenter. Der er gjort ganske meget ud af deres design. Farver kan i stor udstrækning vedligeholdes.
Et subjektivt skøn er at den visuelle design af WDL er en væsentlig årsag til den store udbredelse af WD.

WD PHP Tags

Add-on program der gør det ret nemt at finde WD-tags og indsætte dem i PHP-sider.

VirtualVP

Til brugere af Davis vejrstationer:
"Splitter"-program der kobler op til dataloggeren og henter data derfra via 1 forbindelse. Dataene kan derefter via programmet benyttes som sideordnet input flere vejrprogrammer opkoblet dertil (Weatherlink, WeatherDisplay, Virtual Weather Station etc.). Opkobling til dataloggeren synes at kunne være en udfordring.