Stjerner


Enhver astronom og enhver anden person, der interesserer sig for universet omkring os, er startet fra et beskedent punkt. Dette efterlader "lænestolsastronomer", motionister, hundeluftere og alle andre med en god undskyldning til at gå igang med astronomi på et forenklet niveau. Der kan startes med de 3 kort der kan produceres med programmerne nedenfor. Bliv i lænestolen eller tag et print og en passende lampe med udenfor i klart mørkt vejr. Arbejd dig skridt for skridt videre ind i emnet - evt. med hjælp fra en passende kikkert.

Vil du hellere bruge en smartphone, når du er udenfor, kan du downloade f.eks. Virtual Sky Astronomy til din iPhone eller Google Sky Map til din android-telefon.

En anden indgangsvinkel kan være at bruge programmet HNSKY der er freeware.

Et sted at starte som astronom kan være planeterne, nogle af de 57 stjerner der er nævnt i navigationskalendere, nogle af de 91 klareste stjerner eller nogle af de 88 stjernebilleder .

Vær opmærksom på, at nogle objekter aldrig kan ses derfra, hvor du befinder dig, og andre kan kun ses i visse perioder.

Min himmel

De 3 sæt programmer, der er linket til nedenfor, har alle det til fælles, at de kan relateres til en fælles overskrift: Astronomi. De deler også oprindelse: John Walker fra Fourmilab.

De nedenfor viste symboler for solen, planeterne og månen vises i alle programmerne.

Solen Merkur Venus Jorden Mars Jupiter Saturn Uranus Neptun Pluto Månen

Navne på stjernebilleder vises gule og navne på stjerner vises røde.


Himmel kort

Viser kort over himlen med indtastede position eller selekterede by som centrum og betragtningspunkt. Nedenunder kortet vises en del parametre. De kan bruges til videre styring af det viste stjernekort.
Ved at klikke på navnet på et stjernebillede eller en stjerne åbner Virtual Teleskop-programmet med den selekterede ident centreret.
Kortet synes ved første øjekast at have øst og vest placeret forkert. Årsagen er, at et stjernekort skal holdes over betragterens hoved for at afbilde himlen.
Kortet giver et godt overblik, men er mindre egnet til "detail" astronomi.
Nedenunder det viste kort findes en lang række parametre der kan bruges til at modificere det.

Vejledning
Vis for selekteret by

Horisont kort

Viser et kort fra horisonten og opad med den angivne position eller selekterede by som udgangspunkt. Med Azimut styres den horisontale retning der skal vises kort for.
Kortet har øst og vest placeret de "rigtige" steder".
Synes atr være et godt sted at starte på "detail" astronomi.
Nedenunder det viste kort findes en lang række parametre der kan bruges til at modificere det.

Vejledning
Vis himmelkort for selekteret by
Vejledning
Synsretning
:
Azimut:

Kort med virtuelt teleskop

Viser kort for en selekteret del af himlen. Teleskopet kan enten bruges ved at selektere et objekt eller det kan rettes mod et givet punkt ved hjælp af rektascension (Right Ascension) baseret på tid og deklination (0-90°). Det er dog næppe for begyndere at bruge kortet på basis af rektascension og deklination.
Kortet har øst og vest placeret de "forkerte" steder".
Nedenunder det viste kort findes en lang række parametre der kan bruges til at modificere det.

Vejledning
Right Ascension:
Deklination:
Find objekt i katalog